Wybranie ścieżki zawodowej w młodym wieku to trudna decyzja. Jednakże gdy wiemy już, co najbardziej nas interesuje, wybór staje się o wiele prostszy. Nie inaczej jest wtedy, kiedy decydujemy się na cukiernictwo. Wbrew pozorom jest to dość wymagająca branża, która posiada jednak wiele zalet. Jako cukiernik można m.in. realizować się w wykonywaniu efektownie dekorowanych tortów czy innych, słodkich wyrobów. To nie tylko praca w lokalnej ciastkarni, lecz także branie udziału w prestiżowych konkursach. Poza tym można spełniać się zawodowo również jako cukiernik w ekskluzywnych hotelach czy restauracjach. Jednakże każdy uczeń, aby osiągnąć mistrzostwo, musi zadbać nie tylko o umiejętności, ale także o odpowiedni ubiór.
Czym skorupka za młodu…
Aby dojść w czymś do perfekcji, należy traktować to poważnie i dawać z siebie 100%. Nie inaczej jest podczas nauki zawodu. Doskonałym przykładem jest postawienie od samego początku na specjalistyczną odzież do gastronomii oraz przemysłu spożywczego, która pozwala nie tylko na działanie zgodne z przepisami BHP – noszenie jej jest również jedną z oznak profesjonalizmu.
Warto zauważyć, że do szkół branżowych udają się zazwyczaj osoby jeszcze stosunkowo młode. Zgodnie z podstawową ścieżką edukacji kończąc tego rodzaju szkołę, uczniowie mają najczęściej 17 lat. W takim wieku często jest się nadal niepokorną osobą, która niechętnie dostosowuje się do ogólnie przyjętych zasad. Jednak praktykowanie noszenia profesjonalnego ubioru już w szkole procentuje w przyszłości. Pracownik w ten sposób będzie lepiej odbierany przez współpracowników oraz pracodawcę. Jak zatem powinni się ubierać uczniowie szkoły cukierniczej?
Specyficzne warunki pracy cukiernika
Z perspektywy zwykłego zjadacza chleba wydawać by się mogło, że słodkości można piec w jakimkolwiek stroju – przecież w zaciszu domowym nie potrzeba specjalnej odzieży, aby przygotować ciasto. Jednakże w pracy panują zupełnie inne warunki i ważne jest przede wszystkim przestrzeganie zasad BHP oraz zapewnienie komfortu podczas wykonywania obowiązków. Aby zagwarantować sobie maksymalną wygodę, uczniowie powinni być wyposażeni w strój, który „oddycha”. Dlaczego jest to takie ważne? W miejscach, gdzie wypieka się słodkie produkty, potrafi być wyjątkowo gorąco. Dlatego też stawia się na odzież bawełnianą, która idealnie nadaje się do noszenia zarówno w zimnym, jak i w gorącym otoczeniu.
Pomimo że w piekarni bądź cukierni zazwyczaj panuje wysoka temperatura oraz wilgotność, ze względu na pracujące non stop piekarniki bądź piece, warto zauważyć, że nie zawsze jest tam tylko gorąco. W końcu niektóre etapy produkcji słodkości wymagają schłodzenia, a nawet mrożenia. Oprócz tego gotowe już produkty muszą trafić na magazyn bądź być przekazane do transportu. Wtedy też przewiewne komplety piekarnicze mogą nie wystarczyć. Nagła zmiana temperatury otoczenia nie pozostaje obojętna dla zdrowia oraz wydajności pracownika. Z tego też powodu każdy uczeń powinien dysponować bluzą roboczą, która zapewni komfort w chłodniejszych pomieszczeniach zakładu.
Dodatkowe elementy ubioru
Oprócz tego równie istotne jest stosowanie nakrycia głowy, bynajmniej nie po to, aby uczeń dobrze się prezentował. Ma to na celu zapobieganie przedostania się do wyrabianego ciasta czy przygotowywanych mas niechcianych elementów. Co więcej, cukiernicy często używają produktów sypkich, takich jak mąka, suszone drożdże, cukier puder itp. Z tego też względu czepki mogą dodatkowo chronić włosy przed ich zabrudzeniem – o wiele łatwiej bowiem umyć ręce czy twarz po zajęciach praktycznych, aniżeli fryzurę. Poza takiego rodzaju zabrudzeniami to także kremy i nadzienia mogą poplamić nasze ubranie. Aby móc zachować czystość w miejscu pracy, najlepiej wyposażyć się w fartuszek gastronomiczny. W szczególności, gdy uczeń ma reprezentować szkołę, warto postawić na taki dodatkowy element stroju.
Wydawać by się mogło, że nauka sztuki cukiernictwa nie jest trudna. Jednakże przygotowywanie produktów spożywczych, które mają nie tylko smakować, lecz także smakowicie lub efektownie wyglądać, ma różne oblicza. Czasem to ciężka praca w cukierni wśród pyłu i skwaru, a innym razem wymyślanie oraz projektowanie skomplikowanych deserów w renomowanych lokalach. Niezależnie gdzie ostatecznie uczeń zdecyduje się pracować, ważne jest, aby zawsze pamiętał o odpowiedniej odzieży. Może to znacząco ułatwić mu zawodowe życie.