Darmowa dostawa od 500zł

 +48 783 165 510

biuro@modernbhp.pl

Wersje językowe
Produkt dnia
Ochronna maseczka z noskiem biała
Ochronna maseczka z noskiem biała
3,99 zł 3,24 zł
szt.
Klapki medyczne białe profilaktyczne damskie Ewa
Klapki medyczne białe profilaktyczne damskie Ewa
79,90 zł 64,96 zł
szt.
Zapaska kucharska kelnerska barmańska czarna dł. 40cm
Zapaska kucharska kelnerska barmańska czarna dł. 40cm
18,00 zł 14,63 zł
szt.
Ochronna maseczka z noskiem szara
Ochronna maseczka z noskiem szara
3,99 zł 3,24 zł
szt.
Komplet medyczny damski 100% bawełna czarny
Komplet medyczny damski 100% bawełna czarny
120,00 zł 97,56 zł
szt.
Komplet medyczny damski 100% bawełna niebieski
Komplet medyczny damski 100% bawełna niebieski
120,00 zł 97,56 zł
szt.

Jak powinni ubierać się pracownicy gastronomii?

0
Jak powinni ubierać się pracownicy gastronomii?

Restauracje od zawsze kojarzą się z elegancją i szykiem. Luksusowe, oferujące wyszukane potrawy lokale, wymagają od swoich gości odpowiednio wyrafinowanego ubioru, jednakże te same wymagania dotyczą pracowników. W zakładach gastronomicznych wyższej klasy elegancko ubrani muszą być kelnerzy i bariści, a dress code obowiązuje nawet kucharzy i pomoc kuchenną. W dzisiejszym tekście weźmiemy więc na warsztat pracowników restauracji i wszelkich lokali gastronomicznych – co powinni ubierać, aby odpowiednio prezentować się w pracy?

Po pierwsze – higiena

To najważniejsza zasada, której przestrzegać muszą wszyscy pracownicy branży gastronomicznej, nie tylko ci mający kontakt z klientami. Długie, rozpuszczone włosy z łatwością mogą przedostać się do dań przeznaczonych dla klientów. Osoby pracujące przy przygotowywaniu jedzenia w kuchni nie mogą też posiadać długich paznokci, w końcu złamany tips pływający w zupie klienta byłby prawdziwą katastrofą wizerunkową dla lokalu. Podobne zasady obowiązują zarówno kucharzy jak i kelnerów, choć pracujący w kuchni zazwyczaj nie prezentują się klientom lokalu. Najważniejszy jest w tym przypadku szef kuchni, którego strój powinien jasno podkreślać pełnioną funkcję. Pracownicy zajmujący się podawaniem dań do stołów, powinni natomiast zadbać zarówno o stronę praktyczną swojej prezencji, jak i o jej estetykę. Niedopuszczalne są wszelkie oznaki zaniedbania.

Po drugie – elegancja

Profesja kucharska to zajęcie prestiżowe, zwłaszcza gdy posiłki szykuje się w restauracjach odznaczonych gwiazdkami Michelin. Dlatego też szef kuchni powinien wyróżniać się na tle pozostałych pracowników – pomogą w tym bluzy kucharskie i wysokie, charakterystyczne czapki. Standardem są też fartuchy kuchenne, noszone także przez pomocników kucharzy. Kelnerów i kelnerki obowiązuje nieco inny ubiór. W tym przypadku stawia się na jak największą elegancję. Najważniejszym elementem ubioru każdego kelnera jest koszula, najczęściej w czarnej lub białej wersji kolorystycznej, często z kamizelką oraz krawatem bądź muszką. W nieco mniej wyrafinowanych lokalach dopuszcza się także koszulki polo czy nawet klasyczne t-shirty. Do tego dochodzą eleganckie spodnie oraz pełne buty. Kolejnym ważnym elementem wystroju osób podających dania do stołów, jest klasyczna zapaska. W dłuższej lub krótszej wersji zapaska pomaga ochronić ubranie przed plamami, a także wyróżnia kelnerów od gości. Zapaski zazwyczaj mają kieszeń, w której chowa się nieodłączne kelnerskie atrybuty – ołówek i notes. Kluczowa jest jednolitość stroju – klienci muszą bezproblemowo rozpoznawać osoby serwujące jedzenie.

Po trzecie – aspekt praktyczny

Czas jest w restauracjach na wagę złota. Klienci raczej nie lubią czekać zbyt długo na zamówione dania, nawet jeśli podany zostanie aperitif. Odpowiednio szybkie i sprawne dostarczanie jedzenia nie jest jednak łatwym zadaniem dla pracowników, którym nierzadko zdarza się spędzać zmiany w ciągłym ruchu. Właśnie dlatego ubiór kelnerów musi być nie tylko elegancki, ale i praktyczny. Bawełniane koszule zapewnią odpowiednią swobodę ruchów i pozwolą ciału oddychać, tymczasem zapaski ochronią spodnie przed zabrudzeniem. Co prawda odzież osób pracujących przy garnkach jest znacznie bardziej narażona na poplamienie i uszkodzenie, niż ta noszona przez kelnerów, jednak wypadki się zdarzają. Na praktyczny ubiór zdecydować powinni się również bariści. W tym przypadku do obowiązkowej koszuli dochodzi fartuch bądź dłuższa, długa nawet na dziewięćdziesiąt centymetrów, zapaska.

Przede wszystkim – wyrafinowana swoboda

Pracujący w luksusowych restauracjach kucharze, pomoc kuchenna, kelnerzy oraz bariści muszą wykazywać się nie tylko umiejętnościami, ale też odpowiednią prezencją. Oczywiście najważniejsi pod tym względem są ci, którzy mają bezpośrednią styczność z klientami, jednak w dobrych lokalach właściwie prezentować się musi nawet pomoc kuchenna. Podstawą jest elegancja połączona z praktyczną i wygodną odzieżą specjalistyczną.

Komentarze do wpisu (0)

Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl